Thursday, 19 December 2019

The Enemy class 12 NCERT important Question Answer Solutions

CBSE class 12 NCERT book vistas chapter 4 “The Enemy” Solved important question and answer, solutions, Notes, and important extra value based  are given below.

The Enemy NCERT Solutions

(1) Dr Sadao was compelled by his duty as a doctor to help the enemy soldier. What made Hana, his wife, sympathetic to him in the face of open defiance from the domestic staff?


Ans. Dr Sadao was bound to help the enemy soldier because it was his duty to do so as a doctor, whereas for Hana it was a humanitarian gesture. Hana's loving, considerate and sympathetic nature is highlighted here. She also respected her husband and followed his example by helping the enemy soldier.

The Enemy class 12 NCERT important Question Answer Solutions

(2) What explains the attitude of the General in the matter of the enemy soldier? Was it human consideration, lack of national loyalty, dereliction of duty or simply self-absorption?

Ans.  The General was totally self-absorbed in his own problem and he could not afford to 16Se Dr Sadao if he was arrested for helping an enemy soldier. The General did not have any human considerations or lack of national loyalty. He was not neglecting his duty, because he informed Dr Sadao that he would send assassins to kill the American soldier, although later on he forgot all about it.

(3) Who was Dr Sadao? Where was his house?

Ans. Dr Sadao Hoki was a famous Japanese surgeon and scientist. He completed his study of medicine in America. He lived in a house which was built on the Japanese coast. The house was surrounded by pine trees.

(4) Was Dr Sadao likelyto be arrested on the charge of harbouring an enemy?

Ans. It was quite unlikely that Dr Sadao would be arrested for harbouring an enemy. The old General was being treated by Dr Sadao. If he got arrested, there would be no one to operate upon the General in case of emergency.

(5) What did Dr Sadao and his wife do with the man?

Ans. Dr Sadao and his wife Hana brought the wounded man to their house and helped him greatly. Sadao operated on him and saved his life. Hana washed him and served him when none of the servants wished to enter his room. Together, they provided for the man and helped him survive. Dr Sadao finally even helped him escape to safety.

(6) What did Dr Sadao do to get rid of the man?
                                  or
How did Dr Sadao get rid of the enemy soldier?

Ans. The enemy's presence created many problems for Dr Sadao. Hana's distress made him decide that he should get rid of him. He first waited for the General to get the man assassinated. But when that didn't happen, he gave the man a boat with provisions, and helped him escape to a nearby island. He instructed him to wait for a Korean ship, which would safely take him far from there.

(7) Did Hana help the wounded man and wash him herself?

Ans. Yes, Hana helped the wounded man. The wounded American was in a very bad condition and needed to be washed before being operated on. Hana did it out of Compassion for another human being, and chiefly because her servant Yumi had refused to do so.

(8) Does the story remind you of 'Birth' by AJ Cronin that you read in Snapshots last year? What are the similarities?

Ans. There is much similarity between both the stories. The two stories are about doctors who use their skill to try and save human beings who are almost dead. Both stories highlight the issues of a sense of duty, selflessness humanitarian feelings, love and affection.

(9) Is there any film you have seen or novel you have read with a similar theme?

Ans. This story is based on a strong sense of duty, selflessness, humanitarian gestures and love for a fellow human being. A movie (film) with a similar theme is, 'My Name is Khan', where the protagonist saves the lives of his friends from floods, guided by a strong sense of humanity and moral duty. He tries to save a town from being flooded without fearing for his own life.

The Enemy Class 12 Important Short Questions 

(1) Why did the General not order immediate arrest of Dr Sadao, who had sheltered a white man?

Ans. The General was being treated by Dr Sadao. He knew that Sadao was one of the best surgeons available and he could not afford to lose him. If Dr Sadao was arrested, there would be no one as skilled as him to operate upon the general in case of emergency. So, he did not order immediate arrest of Dr Sadao.

(2) How did Hana help Dr Sadao?

Ans. Hana helped Dr Sadao carry the wounded American soldier to the house. She washed the white man's body and assisted Sadao in the operation by administering anesthetic to the patient. She even acted as a nurse for the patient after the surgery. She thus stood by and supported her husband in all his decisions without letting her own fear hinder his sense of duty.

(3) What forced Dr Sadao to be impatient and irritable with his patient?

Ans. The wounded man urgently needed an operation or he would die. Hana was with Sadao when he started operating on the prisoner. Hana, who had never seen an operation in her life, started vomiting. Sadao wanted to help her in her distress but he couldn't leave his patient. This made him impatient and irritable.

(4) What made a cool surgeon like Sadao speak sharplyto his wife and what was her reaction?

Ans. Hana had never seen an operation. When Sadao started operating, blood began to flow. Hana choked at this moment. Sadao sharply told her not to faint because if he had stopped, the wounded man would surely have died. Hana clapped her hands to her mouth and ran out. Sadao heard her vomiting. Read vistas class 12 the enemy story summary in hindi

(5) Why had Hana to wash the wounded man herself?
                                    or
Why did Hana wash the wounded soldier herself?

Ans. The wounded soldier was very dirty. He needed to be washed before any kind of treatment could be started. Hana asked her maid Yumi to wash him. Yumi said that she had never washed a white man and she wouldn't wash a dirty one like the soldier. Seeing her fierce resistance, Hana backed out and washed the soldier herself.

(6) How did DrSadao ensure thattheAmerican sailor left his house but he himself remained safe and secure?

Ans. Dr Sadao first waited for the General's assassins to kill the American. But they never arrived. Sadao, then, himself arranged for a boat and helped Tom to escape. He later told the General that the prisoner had escaped. The General realised that it was sheer carelessness on his part to have forgotten about the matter. If the whole thing was disclosed, he might be charged with negligence of duty. It was clear that the secret would be kept. Thus, Dr Sadao ensured that the American left his house but he himself remained safe and secure.

(7) How did the writer indicate that Dr Sadao's father was a verytraditional and conventional man?

Ans. The writer has very clearly indicated that Dr Sadao's father was a very traditional and conventional man. Sadao didn't marry Hana until he knew she was Japanese because his father wouldn't have approved of her otherwise. The old man never let any foreign object even enter his room.

(8) Why did the messenger come to Dr Sadao?What did he think about it?

Ans. The messenger came because the General was in pain and needed Dr Sadao. He thought that it was time he got rid of the white man, at least for his wife's sake, as she was very frightened.

(9) Why did the General spare the American soldier?

Ans.  The General was in pain. He forgot his promise to Dr Sadao that his private assassins would take care of the American soldier i.e. murder him and remove his body. Sadao waited for their arrival and when they didn't come, he helped Tom escape. So, the General didn't actually spare his life; he, in fact, forgot about the enemy soldier.

(10) Why was Dr Sadao not sent to the battlefield?

Ans. Dr Sadao had not been sent abroad with the troops because the General was being treated by him, and he would trust no other Japanese surgeon. Secondly Dr Sadao was about to make an important discovery that would leave wounds entirely clean.


The Enemy Long Question & Answer

(1) What conflicting ideas arise in Dr Sadao's mind after he has brought the wounded American soldier home? How is the conflict resolved?

Ans.  After Sadao brought the wounded American soldier home, his mind was torn by the conflict between his sense of patriotism and loyalty to his country, and his loyalty to his profession as a doctor. He was faced with a severe dilemma as to whether he should treat the white man or not. With the war going on, a American was his enemy, and it was his duty to hand him over to the authorities.
But the man was badly injured and required immediate medical attention. Sadao had been trained not to let a man die if he could help him. It was his moral duty as a doctor to treat an ill or wounded person, irrespective of his nationality. Finally, his duty as a doctor compelled him to help the enemy, thus resolving the conflict. Sadao valued human life above everything else, and his wife Hana too supported his decision.

(2) What was the General's plan to get rid of the American prisoner? Was it executed ? What traits of the General's character are highlighted in the lesson 'The Enemy?

Ans. Dr Sadao was mentally tortured by the presence of the enemy in his house. His wife too was quite distressed. Finally, he decided to inform the General about the enemy, and thus get rid of him. The General planned that his private assassins would take care of the whole matter; they would kill the enemy and even take his body away. However, the General's plan was not executed. His assassins never arrived and Sadao, tired of the wait, helped the prisoner escape.
The General was so absorbed in his own illness that he had forgotten about the whole affair. He even wanted Sadao not to inform anybody about this, lest the General be charged with lack of patriotism or negligence of duty. This shows that the General was a highly selfish man, being only concerned about his own safety and pride. He also didn't send Sadao to the battlefield where he could have saved the lives of thousands of soldiers, only because he himself needed his services.

(3) Explain the reaction of the servants in Dr Sadao's house when he decided to give shelter to an enemy in the house.
                                                                               or
Give an account of the attitude of Dr Sadao's servants towards his decision of giving refuge to the American prisoner of war.

Ans. The Sadao household servants were simple-minded rustic people who irrationally believed that their master was sympathetic towards the Americans because of his long stay in America as a student.
Yumi refused to wash Tom, who was wounded. In the same vein, the old gardener said that it was not right on the master's part to ' heal the wound' of the American sailor. From their attitude it is clear that they are overtly patriotic, to the point of being chauvinistic and narrow minded.
Although they are loyal to their country and walk out of the Sadao household because he (Sadao) has given refuge to an enemy, they do not disclose this to the authorities. This is because they have regard for their master.
It seems that their sole motive of opposing their master's move is self-preservation. This is not an exception, as all human beings have the right to safeguard themselves.


(4) What impression do you form about Dr Sadao as a man and as a surgeon on your reading the chapter 'The Enemy?

Ans. Dr Sadao is not only a superb surgeon but he is a superb human being as well. As we go through the chapter, we see different shades of his character. Dr Sadao was a famous surgeon and scientist. He was about to perfect a discovery which would render wounds entirely clean. The General trusted him so much with his life that he was not sent with the troops.
Dr Sadao respected his father very much. It was his father's wish that he became a surgeon and Sadao fulfilled it. They married Hana according to his father's wishes.
Dr Sadao is a man full of compassion. He saved the dying enemy. A man who stuck to his decision, he didn't allow the servants to pressurise him. He did everything he could do to save the American.
He was also a patriot. He told the General about Tom without any fear. Throughout the story he kept calling the American his enemy.

(5) Why did Sadao help the American soldier to escape? How did he do it?

Ans. Because Dr Sadao is a 'good' human being and a great surgeon, he could not let the man, whose life he had saved, die. On the General's suggestion, he was ready to get the prisoner assassinated, and this made him quite restless for three nights. He waited for General's assassins to come for killing the enemy, but when he found that the General did not send his proposed assassins to kill Tom, he decided to save his life. This shows a positive and humanitarian part of his personality.
He arranged a boat for him so that he could first go to a nearby island. He also provided him with food and clothes. He further gave him the valuable information that he could escape by Korean fishing boats. He provided him a flashlight and made him understand that if he ran out of food or anything he could use the flashlight as he had instructed. Thus, Sadao helped the man escape.

(6) Why did Sadao Hoki go to America? Narrate his experiences there.

Ans. Sadao Hold went to America to study surgery and medicine as it was the wish of his father. He did not have a good experience of living in America. He had faced great difficulty in finding a place to live because he was a Japanese. He perceived that Americans were full of prejudice and for him it was a bitter experience to live with them.
He strongly disliked the ignorant and dirty lady who became ready to let him live on rent in her pitiable house. She even looked after him when he suffered with influenza in the last year of his studies. He tried to be grateful to her but could not because she was repulsive even in her kindness.
However, Sadao was grateful to have good professors who taught him well. He was also grateful to that professor at whose home he met Hana and immediately liked her. Eventually, he got married to her. But he did not like the smell of their food, their small room and the wife of his professor, who was very talkative, although she tried hard to be kind.
(7) How would you explain the reluctance of the soldier to leave the shelter of the doctor's home even when he knew he couldn't stay there without risk to the doctor and himself?

Ans. Tom, the American prisoner of war, knew full well that Dr Sadao had saved his life, although being Japanese citizens, they could have left him to fend for himself. He was aware of their empathy towards him. Moreover, he understood that their house was a safe haven for him because they had stayed in America and could communicate with him in English easily.
The circumstances were not in his favor due to his ill health and serious wounds. Tom sensed the essential goodness of Sadao and Hana. In his heart of hearts, he was very sure that they will not hand him over to the authorities who (as his scars on the neck prove) have inflicted inhuman treatment to him. So, he was reluctant to leave the Sadao household.

(8) Describe the difficulties faced by D r Sadao when he decided to help the enemy soldier.

Ans. Dr Sadao was drawn by the sheer feelings of humanity and compassion towards Tom. Just because Dr Sadao harbored an enemy, he had to face innumerable problems. The servants left the house in defiance and he was under perpetual threat of being branded a traitor.

He told the General about how the American prisoner of war was washed ashore and the circumstances under which he was granted refuge in the Sadao's household. The General understood his situation and assured him of sending assassins to eliminate the American. However, when no assassins came for three nights, Sadao decided that he could not 'go through another night'. He decided to save the American sailor's life a second time.

(9) While hatred against a member of the enemy race is justifiable, especially during wartime, what makes a human being rise above narrow prejudices?

Ans. In many instances, human beings rise above narrow prejudices. In this case, Dr Sadao does not think twice before stopping the bleeding. He packs the wound with moss available on the seashore. It is his moral obligation to save a human being's life although that human being is his foe.
Although he admits, "All Americans are my enemy", his sense of humanity and empathy does not allow him to differentiate between man and man. He spends three sleepless nights thinking that the life he has saved is in danger. Dr Sadao takes care of the wounded American prisoner of war in the manner in which he would have treated any other wounded man. He thinks about the prisoner being an American only because he does not want his family to suffer. Thus, Sadao rises above the narrow prejudices to become a citizen of the world, someone who is compassionate and benign towards all.

CBSE Class 12 NCERT Value Based Solutions

(1) Do you think the doctor's final solution to the problem was the best possible one in the circumstances?
                                                                       or
Do you think Dr Sadao's final decision was the best possible one in the circumstances? Why/ Why not? Explain with reference to the story, 'The Enemy.


The Enemy class 12 NCERT important Question Answer Solutions


Ans. When Dr Sadao came across the prisoner of war, the first thing he did was to save his life. As a doctor, he fulfilled the moral obligation of saving a human life. Next, he proved himself loyal to his country by informing the General about the enemy. When the General assured Dr Sadao of sending the private assassins to eliminate the American sailor, Dr Sadao felt restless and perhaps guilty of betraying the same person whose life he had saved. After spending three sleepless nights, he finally deliberated on a flawless plan to let Tom, the American prisoner of war, escape.
By letting him escape, Dr Sadao proves that even if two countries are at war, the religion of humanity does not alter. Its basic tenet is saving a human life, which Dr Sadao does with aplomb. In a way, Dr Sadao echoes the author, Pearl S Buck's views against war and the hatred that it generates between man and man. Through Dr Sadao, the author conveys the message of universal brotherhood, peace and amity. It is indeed the best solution to the problem.

(2) There are moments in life when we have to make hard choices between our roles as private individuals and as citizens with a sense of national loyalty. Discuss with reference to the story you have just read.

Ans. There are times when we are faced with difficult choices in life. An individual is torn between his duty towards his motherland and the moral responsibility of helping a needy person. This is the same dilemma that Sadao is confronted with.
Patriotic citizens of Japan were expected to hand over an American prisoner of war at the time of the Second World War. But this is a myopic view of the situation. If we bring in the humanistic angle to this dismal reality, then it is a doctor's duty to save a human life. As a doctor, one should not differentiate between an enemy and an ally. How could Sadao leave Tom to bleed to death?

Similarly, Hana is an epitome of humanity and kindness, and cannot leave a wounded person to die. When Yumi, the governess, decides not to wash a dirty white man, she says, "Is this anything but a man? And a wounded helpless man!" Likewise Sadao goes through a torturous mental conflict. justify the title the enemy
They can't decide what to do with Tom. All the developments lead Sadao to let the prisoner of war escape safely.

Short Answer [3 Marks]

Answer the following questions in about 30-40 words.
  1. How can you say that Sadao respected his father very much?
  2. Why did Sadao decide to operate on the injured man?
  3. How did the gardener react at the presence of the enemy in his master's home?
  4. Why did Sadao agree to the plan of eliminating Tom?

Long Answer [6 Marks]

Answer the following questions in about 120-150 words.
  1. What was the moral dilemma that Sadao faced when he saw a wounded American soldier washed ashore on his doorstep? How was his predicament resolved?
  2. What pains did Sadao and Hana take to save the American soldier?
  3. What role did Hana play in saving the life of the enemy?

No comments:

Post a Comment