CBSE Class 12 The Tiger King Summary, Question and Answer

CBSE class 12 NCERT book vistas chapter 2 “The Tiger King” Summary, solved important question and answer, NCERT solution, Notes, theme and extra value based and long question are given below.

The Tiger King Summary

CBSE Class 12 The Tiger King Summary, Question and Answer

Class 12 English [Vistas] 
Chapter 2 The Tiger King

By Kalki

The Tiger King is a satire on the conceit of those in power. The story is a good mix of the supernatural, humour and irony. The Tiger King has been magical from his birth. His arrogance takes him on a path of destruction of the tiger population. He is much too power-drunk to notice the havoc he has created. His minions are scared of him and fail to guide him.

Core Idea of the Chapter

The Prophecy and Miracle about the Tiger King
The Maharaja of Pratibandapuram is known by many names but is often called 'Tiger King'. The author says that everybody who reads about the Maharaja is tempted to meet him, but unfortunately cannot, because he is already dead. However, his myth continues to fascinate people.

When he was born, the astrologers foretold that he would grow up to be a warrior of warriors and hero of heroes, but one day he will have to meet his death. At that very moment, a miracle took place. The baby prince, who was only ten-days old, began to speak aloud clearly and started questioning the astrologers. The prince first said that is was a commonly known truth that anyone who took birth in this world had to die one day, and no predictions were needed in the matter.

He only wanted to know the manner of his death. The chief astrologer told him that because he was born in the hour of the bull, the reason of his death would be a tiger. The child was not even scared. In fact, he warned the tigers to be on their guard, and beware of him.
Prince's Childhood and the Killing of the First Tiger

The crown prince grew taller and stronger day by day. His childhood was uneventful as compared to his birth. Like other princes in India, the prince drank the milk of an English cow, was looked after by an English nanny, tutored in English by an Englishman and saw nothing but English films.

 He was crowned the king at the age of twenty. The astrologer’s prediction slowly reached his ears. He went on a tiger hunt and killed his first tiger. Elated by his feat, he sent for the state astrologer. The astrologer   again warned the king that the prophecy was right. He might kill ninety-nine tigers but the hundredth tiger would prove to be fatal for him.

If the king would succeed in killing the hundredth tiger, the astrologer promised to cut off his tuft, burn all his astrology books and become an insurance agent. 


The Tiger Hunt Begins

The Maharaja banned tiger hunting in his kingdom. A proclamation was issued that if anyone dared to fling so much as a stone at a tiger, all his wealth and property would be confiscated.

The king was adamant to prove the prediction wrong and vowed to attend to all other matters only after killing a hundred tigers.

The Maharaja faced many dangers on his quest; the bullet missed its mark, the tiger leapt upon him and he had to fight the beast with his bare hands etc. Each time, it was the Maharaja who won.

Thee Maharaja Comes in Danger of Losing his Kingdom, Bribes to Save it

A high ranking British officer visited Pratibandapuram with a wish to hunt tigers. He was very fond of getting his pictures clicked with his victims. The Maharaja was resolute. He refused permission. He felt that if he relented, other British officers too would turn up with the same request.

Now, he stood in danger of losing his kingdom. After many deliberations with his dewan over the issue, they came up with a plan. Fifty diamond rings were sent to the officer's wife. The Maharaja expected that she would choose one or two rings, but the greedy lady kept the whole lot. The bribe cost him three lakh rupees, but the kingdom was saved. The tiger king theme

Scheme to Kill the Remaining Tigers 

The Maharaja's tiger hunts were very successful. Within ten years, he was able to kill seventy tigers. As a result, the tiger population became extinct in Pratibandapuram.

 The Maharaja devised a scheme. He called up the dewan and asked him to find a princess of a royal family in any other native state with a large tiger population. The dewan followed the order and found the 'right girl' for him.

The Maharaja killed five or six tigers each time he visited his father-in-law. He managed to kill ninety-nine tigers and then unfortunately the tiger farms of his father-in-law's kingdom ran dry. Now, only one tiger remained to be killed.
Dewan Arranges the Hundredth Tiger to Escape the Maharaja's Ire

The Maharaja was sunk in gloom as he was unable to find the last tiger. Suddenly, there came the news that a tiger had been seen in a hillside village. The Maharaja was so happy at the news that he announced a three-year exemption from all taxes for that village and set out on the hunt at once.

The tiger, it seemed, kept himself hidden. The Maharaja's fury and obstinacy mounted alarmingly. He ordered that the land taxes would be doubled. The dewan tried to warn him that such a measure could prove to be catastrophic. The Maharaja became more outraged and asked the dewan to resign. The dewan, to save himself, decided to give up the tiger that had been brought from the People's Park in Madras, and kept hidden in his house.
CBSE Class 12 The Tiger King Summary, Question and Answer

The Last Tiger

The dewan and his wife dragged the old and weak tiger to the car and shoved it into the back seat. After much resistance from the tiger, the exhausted dewan was somehow able to get the tiger to the forest in which the Maharaja had been hunting. The Maharaja was delighted to see the hundredth tiger.

He took careful aim and shot at the beast. The tiger fell in a crumpled heap. The Maharaja was filled with boundless joy at fulfilling his vow. He ordered the tiger to be brought to the capital in a grand procession.

After the Maharaja left, the hunters went to take a close look at the tiger. They were shocked to see that the tiger was still alive. The tiger had actually fainted from the shock of the bullet whizzing past him. They decided not to tell the Maharaja that he had missed his aim. They feared losing their jobs. One of the hunters then killed the tiger himself.

The Prophecy Proves to be True

The dead tiger was taken in procession through the town and buried. A tomb was erected over it.

After achieving the feat, the Maharaja turned his attention to his child. It was his birthday and he wished to give him something special. He went for shopping but couldn't find anything worthy enough. Finally, he spotted a wooden tiger and brought it for his son. The wooden tiger was carved by an unskilled carpenter.
Tiny slivers of wood stood up like quills all over it. One of the slivers pierced the Maharaja's right hand while he was playing with his son. He didn't mind it and pulled it out.

The next day, infection spread in his hand. In four days, it developed into a festering sore which spread all over his arm. Three surgeons from Madras operated on him, but were unable to save his life. Thus, the hundredth tiger took its revenge.

Ask Yourself 
  • Who is the Tiger King referred to in the story?
  • What was the prophecy about the Tiger King's death? What great miracle took place when the astrologers foretold the Tiger King's future?
  • Describe the upbringing of the prince.
  • Why did the Maharaja start out on a tiger hunt?
  • What did the astrologer say when the Maharaja killed the first tiger?
  • Why was tiger hunting banned in the state of Pratibandapuram?
  • What punishment would be inflicted on the person who would harm a tiger?
  • What dangers did the Maharaja face during his tiger hunt?
  • How did the Maharaja come in danger of losing his kingdom?
  • How did he manage to retain his kingdom?
  • What was the unforeseen hurdle that brought the Maharaja's tiger-hunting mission to a standstill?
  • What scheme did the Maharaja devise to keep his tiger hunt going?
  • What happened when the Maharaja had killed ninety-nine tigers?
  • How was the hundredth tiger found?
  • Did the Maharaja actually kill the hundredth tiger? Why did the Maharaja get the wooden toy tiger? How did the Tiger King meet his end?
  • What was the irony about the Tiger King's death? 

The Tiger King  Word meaning

The given page numbers correspond to the pages in the class 12 NCERT vistas textbook.

Page -8
  • Identified - recognised
  • Advance - move ahead
  • Strategic - highly important to a plan of action
  • Withdrawal - the act of moving back
  • Throw me off track - distract
  • Beat a hasty retreat - to withdraw from a place very quickly
  • Imperative - necessary
  • Indomitable - that which cannot be subdued or defeated

Page- 9
  • Abode – residence
  • Fantastic – unreal, strange
  • Demise – death
  • Swallowed - made an effort to control one, often
  • Hard - because one is nervous
  • Prophets – wise men who foretell the future
  • Transfixed - motionless with wonder or astonishment
  • Stupefaction - great astonishment
  • Enunciated - uttered or pronounced clearly
  • Predictions – prophecies
  • Squeaky – thin and shrill
  • Bulletins - official statements

Page- 10
  • Growl - a low harsh sound of anger
  • Beware - be alert or on one's guard
  • Rife - widespread
  • Hindsight - understanding of a situation or event only after is has happened
  • Crown prince - a prince who is to inherit the throne
  • Nanny - a woman employed to look after a child in its own home
  • Court of wards - a legal body created to look after the upbringing of minor heirs and protecting their estates
  • Innumerable – countless
  • Drawled - spoke slowly, with prolonged vowel sounds

Page- 11
  • Tuft - a bunch of hair
  • Incoherent - unclear
  • Proclamation - a public or official announcement
  • Confiscated - taken away forcefully as punishment
  • Vowed - made a firm promise or pledge

Page- 12
  • Resolve - decision
  • Boar - wild pig
  • Durai - here, the British lord or officer
  • Relented -  gave in
  • Deliberations -  long and careful discussions
  • Forthwith - immediately
  • Duraisani - here, the wife of the British officer
  • Retain - continue to have possession of
  • Unforeseen - unexpected
  • Hurdle - problem or obstacle
  • Standstill - stop, a situation in which there is no movement or activity at all

Page- 13
  • Harakiri - originally, in Japan, an act of killing oneself by cutting one's stomach with a sword; here it means suicide
  • Brandishing - waving a weapon in a threatening way
  • Shuddering - shaking with fear
  • Babble - talk rapidly in a foolish or confused way
  • Crack - a sudden loud noise
  • Statistics - a collection of numerical facts or data
  • Adorned - decorated

Page- 14
  • Fever pitch - a state of extreme excitement
  • Tally - count or record
  • Savage - fierce, violent and uncontrolled
  • Wary - careful
  • Dispelled - drove away
  • Ascertained - found out, made sure of
  • Exemption - act of freeing from some obligation
  • Wantonly - mischievously, playfully
  • Flout - defy or disregard

Page- 15
  • Discontented - dissatisfied
  • Catastrophic - disastrous
  • Shoved - pushed roughly
  • Launched - started
  • Haul - pull or drag with effort or force
  • Supplication - request
  • Elation - great happiness
  • Bafflement - confusion
  • Whizzing - moving quickly 

Page- 16-17
  • Craftsmanship - art or skill in an occupation or trade
  • Slivers - thin or narrow pieces
  • Quills - sharp spines of a porcupine
  • Flared - intensified or spread suddenly
  • Suppurating - forming or discharging pus
  • Sore - wound
  • Consultation - discussion 

Short Question CBSE Exam & NCERT Solutions

(1) Why did the Maharaja ban tiger hunting in the state? [CBSE 2014]

Ans. After the Maharaja was crowned the king, the astrologer's prediction gradually reached his ears, and he set out on a tiger hunt. When he killed his first tiger, the astrologer informed him that he would have to kill a hundred tigers to escape the prophecy. So, the Maharaja banned tiger hunting in the state so that he could get the required number of tigers to kill and reach the mark.

(2) Why did the Maharaja order the dewan to double the land tax? [CBSE 2014]

Ans. When the Maharaja had killed ninety-nine tigers and the hundredth tiger was hard to find, there came the news of the hundredth tiger from a hillside village. The Maharaja announced a three-year exemption from all taxes for that village. However, days passed and the tiger could not be seen anywhere. The angry Maharaja, therefore, ordered the Dewan to double the land tax for that village in frustration and anger.


CBSE Class 12 The Tiger King Summary, Question and Answer

(3) What gave the astrologers the greatest surprise of their life while they were studying the horoscope of the ten-day old prince?

Ans. The astrologers predicted that the prince would grow up to be a great warrior, hero and champion, but he would die one day. At that moment, the infant prince began to speak clearly and wisely, saying that everyone was destined to die one day and that they should rather tell him the manner of his death. This miracle, of the ten-day old prince speaking, gave the astrologers the greatest surprise of their life.

(4) What was the reason for the Tiger King's sudden decision to marry? [CBSE    Compartment 2014]
                                                        or
Why did the Maharaja decide to get married? [CBSE 2014]
                                                       or
What did the Maharaja do to find the required number of tigers to kill? [NCERT English]

Ans. Within ten years of his tiger hunt, the Maharaja killed seventy tigers. This made the tiger population extinct in his own state. So, he decided to marry a girl from the royal family of a state with a large population of tigers, so that he could ft. the remaining thirty tigers to kill, and thus pr: the prophecy concerning his death wrong.

(5) How did the Maharaja please a high-ranking British official?

Ans. The Maharaja did not permit a high-ranking British official to conduct a tiger hunt in his state. This offended the official and might have resulted in the Maharaja's losing his kingdom However, the Maharaja pleased the official by sending his wife a gift of fifty diamond rings worth three lakh rupees. He had actually sent these rings as samples to choose from, but the lady kept all of them.

(6) What sort of hunt did the Maharaja offer to organise for the high-ranking British officer? What trait of the officer does it reveal? [CBSE 2013]

Ans. When the British official came with a hunt request, the Maharaja offered to organise a boar hunt, a mouse hunt, even a mosquito hunt for him but not a tiger hunt. The Maharaja was then informed that the official would even be happy to simply pose with the tiger's carcass for a photograph, while the Maharaja could do the actual killing. This shows the vanity and shallowness of the officer.

(7) Why was the Maharaja so anxious to kill the hundredth tiger? [CBSE 2012]

Ans. The astrologer had foretold that the Maharaja should be wary of the hundredth tiger. The Maharaja killed ninety-nine tigers but he could not even trace the hundredth one. Killing the last tiger would mean that he proved the prophecy wrong and saved his life. That is why he was so anxious to kill the hundredth tiger.


(8) What warning did the astrologer give the Tiger King when he killed the first tiger? Did the predictions of the astrologer come to be true? [CBSE 2011]

Ans. When the Maharaja killed the first tiger, he was thrilled beyond measure. He sent for the state astrologer to show him the dead beast. The astrologer warned him again. He told him to be very cautious with the hundredth tiger. Yes, his prediction was true. The Maharaja was not able to kill the hundredth tiger.

(9) Why was the Maharaja sunk in gloom even after having killed seventy tigers? [CBSE 2011]

Ans. The Tiger King's hunts were very successful. Within ten years, he managed to kill seventy tigers. But, his mission to prove the prophecy wrong that he would be killed by the hundredth tiger was not accomplished because the tiger population became extinct in the forests of Pratibandapuram. The Maharaja sank in gloom because the sword of the prophecy still hung over his neck.

(10) How did the dewan manage to arrange the hundredth tiger for the Maharaja? [CBSE 2011; 14]

Ans. The dewan's tiger was poor and weak. He had brought him from the People's Park, Madras to protect him from the Maharaja's gun. At midnight, the dewan and his wife dragged the tiger to the car and shoved it into the seat. They took him to the forest where the Maharaja was hunting and left it there.

(11) What led the Maharaja to start out on the tiger hunt?

Ans. When the Maharaja was born, a prophecy was made that the reason of his death would be a tiger. The Maharaja wanted to prove the prediction wrong. After he killed the first tiger, the astrologer told him that he would have to kill a hundred tigers as the prophecy was that the hundredth tiger would cause his death. So, the Maharaja started out on a tiger hunt to save his life.

(12) When did the Tiger King stand in danger of losing his kingdom?

Ans. Tiger hunting was banned in Pratibandapuram. A high-ranking British officer visited Pratibandapuram with a wish to hunt tigers. The Maharaja refused this permission. He feared that if he relented, other British officers would turn up with similar requests. He stood in danger of losing his kingdom because he refused the request of the British officer.

(13) Who is the Tiger King? Why did he get that name?
                                       or
How did the Tiger King acquire his name?

Ans. The Maharaja of Pratibandapuram is often referred to as the Tiger King. He got this name because when he was born, a prophecy was made that his death would come from a tiger. He killed ninety-nine tigers. Ironically, his death came from a wooden toy tiger.

(14) What happened to the tiger provided by the dewan?

Ans. The dewan took the tiger to the forest where the Maharaja was hunting. The Maharaja took careful aim and fired. The tiger fell in a crumpled heap. Actually, the bullet had missed him. He had fainted from the shock of the bullet whizzing past him. The hunters didn't dare to tell this to the king and, after the Maharaja left, one of the hunters shot the tiger himself.

(15) Did the Tiger King shoot the hundredth tiger? Give reasons for your answer.

Ans. When the Tiger King shot the hundredth tiger, the bullet actually missed its mark. The tiger fainted from the shock of the 'bullet' whizzing past him. So, the Tiger King did not shoot the hundredth tiger.

(16) How did the Tiger King meet his end? What is ironical about his fate?

Ans. The Tiger King bought a wooden toy tiger for his son's birthday. It was crafted by an unskilled car­penter. Tiny slivers of wood stood out all over it like quills. One of the slivers pierced the Maharaja's hand. The infection soon spread all over his arm and he could not survive. The irony about his fate is that the king killed many tigers, sometimes even with his bare hands, but a harm­less toy tiger proved to be the reason of his death. His death was thus destined and the irony lay in his failure to survive the ominous prediction.

(17) Why did the dewan decide to give up his own tiger to be killed by the Maharaja?

Ans. The Maharaja refused to leave the forest until he had killed the last tiger. As the days passed, and no tiger was found, his fury mounted alarmingly. Many officers lost their jobs, and the dewan feared that he too might lose his post. So, to save his own skin, the dewan decided to give up the tiger he had hidden.

(18) How did the Tiger King celebrate his victory over the killing of the hundredth tiger?

Ans. The Tiger King indulged in indiscriminate killing of tigers just to prove a prediction wrong. When he killed the hundredth tiger, his joy knew no bounds. The elated king returned to his capital and circle-red, his staff to bung the dead tiger in a grand procession. The tiger was buried and a tomb was erected over it.

(19) What did the royal infant grow up to be?

Ans. The royal infant grew up to be crown Prince Jung Bahadur. He grew taller and stronger day by day.

(20) What will now happen to the astrologer? Do you think the prophecy was indisputably disproved?

Ans. The king has died, so no harm will befall the astrologer, as there is nobody to question him. However, his prophecy was not indisputably disproved. The Maharaja was not able to kill a hundred tigers. The toy tiger, which was actually the hundredth tiger, proved to be the reason for his death.


(21) How did the Maharaja prepare himself for the hundredth tiger which was supposed to deal his fate?

Ans. The Maharaja's anxiety reached a fever pitch when there remained just one tiger to achieve the tally of a hundred. He was constantly reminded of the astrologer's prophecy and knew that he had to be extremely careful in his hunt. However, this last tiger was hard to be found as, by this time, the tigers were exhausted even in his father-in-law's kingdom. Soon there were reports of a tiger near a hillside village in his own state. The king set out on the hunt at once.

The Tiger King Extra Long Questions and Answers

(1) How did the Tiger King stand in danger of losing his kingdom? How was he able to avoid the danger? Explain.

Ans. Once a high-ranking British officer visited Pratibandapuram with a wish to hunt a tiger and get his photograph clicked with the carcass. But the Maharaja refused permission. He feared that if he gave one officer permission for hunt, then other officers too would turn up with similar requests. As he had refused a British officer's request, the Tiger King stood in danger of losing his kingdom.
The Maharaja and the dewan held deliberations on the issue. They decided to gift diamond rings to the British officer's wife. They sent her 50 rings and thought that the woman would choose one or two rings, but the lady kept the whole lot. The Maharaja was happy that though he had lost three lakhs of rupees, he had managed to save his kingdom. Thus, by bribing the British officer's wife, he was able to avoid the danger.


CBSE Class 12 The Tiger King Summary, Question and Answer


(2) Describe the efforts made by the Tiger King to achieve his target of killing a hundred tigers.

Ans. The Tiger King spent a significant time and made numerous efforts to fulfil his target of killing a hundred tigers. He stayed in the forest for many days. He fired many of his officers for not getting him tigers to kill.
The tiger king even married a girl from another kingdom which had a large tiger population when the tiger population become extinct in his own kingdom.
The Tiger King also banned tiger hunting in his state, and did not permit a high-ranking British officer who visited Pratibandapuram to shoot tigers.
The king feared that other British officers would turn up for similar expeditions. Later, he realised the danger to his throne and had to spend a sum of three lakh rupees to impress the British officer's wife and discourage him from killing tigers. All these efforts were made to fulfill his target of killing a hundred tigers.

(3) The astrologer's prediction about the death of  the Tiger King came to be true. Do you agree with this statement?

Ans. The astrologer had predicted that no harm would come to the Tiger King till he killed ninety-nine tigers. He had to be wary of the hundredth tiger. This statement of the astrologer forced the king to go on a killing spree.
Tiger killing was banned in the state and the king even married in a bid to kill the hundredth tiger. However, in spite of all his efforts to avert the danger, the Tiger King was killed by the hundredth tiger, which was a crude wooden toy bought for the prince.
The wooden tiger killed the king merely by a sliver of wood that pierced his right hand. The wound developed an infection and soon it spread all over the arm. The best surgeons failed to save the king and thus the astrologer's prediction about the death of the Tiger King proved to be correct.

(4) How would you describe the behaviour of the Maharaja's minions towards him? Do you find them truly sincere towards him or are they driven by fear when they obey him? Do we find a similarity in today's political order?

Ans. Conceited, ruthless, cruel and driven by whims and fancies, the Maharaja belongs to the typical ruling class in India. Devoid of any logic or reasoning powers, the Maharaja is happy whenhe comes to know about the presence of the hundredth tiger in a village. Although the dewan is an adviser to the Maharaja, he knows that going against him can have disastrous consequences. So, the dewan supports his marriage to a princess whose kingdom has a sizeable tiger population. When the hundredth tiger cannot be found, the dewan plants a tiger for the Maharaja to shoot, just to save himself.
When the king misses his mark, his minions kill the emaciated tiger themselves to save their jobs. None of his minions wants to incur his wrath by going against him.
Undoubtedly, it is fear of the authority of the king that makes the minions work for the king. The situation in the present times is the same. Everybody has their own axe to grind. Nobody is working for the welfare of the country. Lies, injustice and greed reign supreme.

(5) The story is a satire on the conceit of those in power. How does the author employ the literary device of dramatic irony in the story?

Ans. Dramatic irony is a literary device whereby the words and actions of the characters of a work of literature have an opposite meaning for the reader than they do for the characters. Kalki effectively uses the tool of dramatic irony in the story. For example, after killing the first tiger, the Tiger King displays it ostentatiously in front of the astrologer. But the astrologer warns him to be 'very careful with the hundredth tiger'. Having shot at the hundredth tiger, the king believes that it is dead. But the tiger has only fainted from the shock of the bullet flying past him. The irony comes into play when the king buys a wooden toy tiger for his son and gets injured from the slivers of wood. He dies due to an infection from the wooden sliver, as he has been doomed to death.

(6) What is the author 's indirect comment on subjecting innocent animals to the wilfulness of human beings?

Ans. The author wants to tell his readers that killing innocent animals for fulfilling one's whims and fancies is wrong and sinful. The Tiger King goes on a hunting spree and interferes with the course of nature by indulging in the heinous slaughter of tigers.
It is ironic that fate has other plans for a conceited man like him. The Tiger King does not honour the right to live of other beings. Fate pays him in the same coin by awarding him death through a wooden toy tiger.
The author wants to drive home the point that all of us are subject zoo death. Death is common to all
and all beings have the right to live life; we are nobody to take away other's lives. The Tiger King breaks the divine law and so is severely punished by the divine power for his misdeeds.


(7) "In this manner the hundredth tiger took its final revenge upon the Tiger King ." Comment on this statement with reference to the story.

Ans. The Maharaja of Pratibandapuram tried to kill a hundred tigers just to disprove the prophecy made by the astrologers. At the time of his birth, they had predicted that the manner of his death would be connected to a tiger.
This made the king go on a tiger killing spree. He was jubilant at killing the hundredth tiger. He never realised that in actuality he had not killed it; it had merely fainted. The king had missed his shot and a hunter later on killed the tiger.
After 'killing' the hundredth tiger, the king turned his attention towards his three-year old son. On the occasion of his birthday, he gifted him a wooden tiger.
While he was playing with the son and the crudely carved toy tiger, a tiny sliver of wood pierced his right hand. The infection spread over his whole arm. He died due to the infection. Thus, the hundredth tiger vindicated the death of all the tigers and proved the prediction right.

(8) The astrologers predict, "The child will grow up to become the warrior of warriors, hero of heroes, and champion of champions........." In

Ans. When the Tiger King was born, the astrologers predicted that the Tiger King would be valiant and courageous but "the child born under this star will one day have to meet its death."
When the Tiger King grew up and got to know of this prophecy, he set out on a tiger hunt. From that day onwards, the tigers in the kingdom were under threat from the king himself. Just to disprove the prophecy and to prove himself powerful, the Maharaja started his ruthless slaughter of tigers.
The irony was that the Maharaja, who had bravely fought and killed ninety-nine tigers. lost his life because of a wooden inanimate tiger which he had brought as a birthday present for his son. A small splinter of wood from the crude toy in-wred him and infected his entire arm, which led to his untimely death. Thus, the hundredth tiger avenged the death of all the other tigers.
It was, undoubtedly, a trick of fate and the cruelty of the Maharaja that led to such an anticlimax.


CBSE Class 12 The Tiger King Summary, Question and Answer

Value Based NCERT Class 12 Question

(1) Can you relate instances of game hunting among the rich and the powerful in the present times that illustrate the callousness of human beings towards wildlife?               

Ans. In recent times wildlife laws have been strictly enforced. No leverage is being given even to people with influence. A few Bollywood stars were in the news for killing a black buck in Rajasthan during the shooting of a film there. The black buck is an endangered species and is covered under the wildlife act. Another instance is of a former test cricket captain who killed an antelope. Antelope is also a rare species protected under the wildlife act. Despite strict regulations enforced by the government to safeguard wildlife, such incidents keep on happening. It is also obvious that there are many more cases involving the rich and powerful killing animals for sport than are brought to notice. These instances illustrate peoples' insensitivity and their lack of concern and compassion towards wildlife, and also bear testimony to their conceited and eccentric ways of deriving pleasure by killing and destruction.

(2) We need a new system for the age of ecology-a system which is embedded in the care of all people and also in the care of the Earth and all life upon it. Discuss.    

Ans. Being the finest creation of God, man on the basis of his intelligence has dominated all other forms of life on Earth. In a bid to satisfy his innumerable needs, man has altered the symbiotic relationship be him and nature. Man's needs have changed into greed now It is said, "the Earth has enough for man's need but not enough to satisfy his greed”. This has led to a dismal scenario where we have to face problems like global warming, melting of polar ice-caps, receding glaciers, soil erosion pollution, depleting forest cover and extintn of several species of flora and fauna. It is important that at this critical juncture, we need a revolution to save our planet and its ecological heritage. We need to put immediate checks on industrial activities, increase the forest cover and let our Earth remain 'green'.

The Tiger King: Short Answer Question 3 Marks

Answer the following questions in about 30-40 words. all questions important for CBSE & state board exam.
  • What was the prophecy made at the Tiger King's birth?
  • What anecdote is related to the Tiger King's birth?
  • What did the Maharaja do to save his kingdom?
  • Why did the Maharaja marry?
  • How did the Tiger King celebrate his victory over the killing of the hundredth tiger?
  • How did a toy tiger become the reason for the Maharaja's death?
  • Describe the upbringing of the royal infant.
  • What did the state astrologer say when the king killed his first tiger? Did the Maharaja actually shoot the hundredth tiger?

The Tiger King: Long Question 6 Marks

Answer the following questions in about 120-150 words.
  • What actions did the Maharaja take to escape the prophecy?
  • Attempt a character sketch of the Tiger King.
  • "Even though the Maharaja lost 3 lakh, he was still happy". Justify the statement.

Conclusion

The Tiger King story is a satire on those in power. Most of the time the ruler is not interested in serving the people or working for the welfare of the public; instead, they spend their time in silly tasks. This is a story of the fleetingness of life. The story is about crime and punishment.

Post a Comment

1 Comments

  1. Superb work. very comprehensive . All questions are nicely covered.

    ReplyDelete