Best Ways to Advertisement Writing Format for Class 12th

Advertisement Writing Format

Advertisement Writing Format for CBSE Class 12 Examples: Advertisement means selling, buying, marketing anything, etc. Advertise or demand public information or services. Advertisements are displayed by TV, radio, newspaper and social media. This is the one of the most critical component of marketing. Know all information about advertisement writing format through shiksha board.

advertisement-writing-format

Importance of Advertisements Writing Format

Advertising is used to provide information about missing people, animals and goods. Same item shows many advertise in TV, Radio and Newspapers, Customers do not realize which item good or bad. Through the advertisement, one gets the right information about the goods, which helps in buying or selling. Advertising is very important for promoting sales and services.


There are two types of advertisements:

  • Classified Advertisements
  • Display or Commercial Advertisements

What is Classified Advertisements

The purpose of Classified advertisements is to express more by paying less. They are abbreviated because they are changed per word or per column / line or according to their occupied space in a newspaper. They are called classified advertisements, as they are classified into classes or categories according to their subject matter.

Types of Classified Advertisements

There are many types of Classified Advertisement writing format:

  • Situations Vacant
  • Situations Wanted
  • Requirements
  • Sale and Purchase 
  • To Let
  • Missing 
  • Lost and Found
  • Matrimonial
  • Obituary
  • Educational
  • Travel and Tours

Guidelines of Advertisement Writing Format

Always design advertisements in such a way that for the readers to focus on them with heading write in bold letter.

Advertisements writing format should be meaningful and interesting at all times, so that they attract readers’ notice.

Always write advertisements in easy and effective language and do not write more than 50 words.

Advertisements should always be written in short words and the name of the advertiser and advertised product must be properly explained.

Write the advertisement writing format in a box.

Tip: If you want to write an attractive advertisement, you can take the help of newspaper and write an advertisement in an effective language.

  Suggest: How to Write a formal and informal letter

Video help: Advertisement Writing Format 

Marking Scheme of Advertisement Writing Format

In the CBSE Board exam class 11th & 12th paper, a question on classified advertisements written will test the following value points.

  • Format (heading): proper heading/ classification advertisement will test the following value points. [1 Mark]
  • Content: include contact address, phone number. [2 Mark]
  • Expression: Grammatical accuracy, spelling (Don’t spelling mistake) [1 Mark]

Suggest: Notice writing format, topics and examples

Word is sparingly written and for which you are writing the advertisement should be a word focus.

Examples of Advertisement Writing Format

Advertisement Writing Format: Below are some examples of advertisements of English grammar section that have been asked in the CBSE Class 12 board exam and class 11 last year. If you want, you can write an advertisement on that basis.

Advertisement Writing Format Examples

Question 1. An appeal was filed in 50 words addressing the people of his country, including a request to donate for the martyrs of Kargil war. This appeal is scheduled to be published in the Newspaper. Sign yourself as Aman/ Suman, Head Boy/ Girl, St. Paul Senior Secondary School, Newdelhi.

Answer.

Appeal Everyone knows that the brave martyrs of the country sacrificed their lives during the Kargil War to maintain our national honor. Everyone is requested to donate generously to the martyr’s family Prime Minister Relief Fund. Your collection should reach the undersigned by March 2, 20XX. Aman Head Boy St. Paul Senior Secondary School

Question 2. You want to sell your flat. Draft an appropriate advertisement in not more than 50 words to be included in a local paper column giving all the necessary details of the flat. Sign yourself as Sumit/ Saniya, Head Boy/ Girl, DAV Public School, Bengaluru.

Answer.

Sale Apartment Available Apartment at S-88F Krishana Road, Mumbai, for sale. Bringing in the sunlight rom, the attached bathroom, the drawing-cum-dining room complete with attractive painting, premium fittings and fixtures, CAVANU MARBLE flooring and all the family amenities. For a reasonable deal, contact: 628486289X or E-mail: [email protected]

Question 3. You want to sell your car, and you are going abroad. Draft an appropriate advertisement in less than 50 words to be published in the classified column of Hindustan Times, giving the required details of the car. You are from Rohit / Rohini, Shyam Colony, Karnataka.

Answer.

Car for Sale Top model KTM RC 390 Automatic Black, single holder, power steering central locking system, superior running condition, totally insured, owner going out of the country.   Contact us: Rohit 89125468XX, 36, Shyam Colony, Karnataka

Question 4. You are Anjali / Ankit. Passed his IIT entrance exam in college. You want to sell your IIT Spring High School practice materials. Advertise in a newspaper coming to your own city in more than 50 words.

Answer.

For Sale Available practice material of IIT exam from Basant High School in good condition and Physics, Chemistry, Mathematics practice papers including content of English, solved content of all subjects both subjective and objective. Selling at very reasonable price. Contact: Anjali, Boding Canal Road, Bihar Mob: 9563879XXX

Question 5. Your sister has been missing for two weeks. Write an advertisement to be published in times of India newspaper which is less than 50 words.

Answer.

    Photo Missing-Person My Sister, Neha missing since 30th June, 20XX Last seen at Kurchi Road, while shopping with friends. 8 years old, 6 feet tall. Fair skin, black-brown hair, Speaks confidently (English & Hindi). Wearing Yellow top and black jeans. Finder will be suitable rewarded.   Inform B56, Gokuldham Housing Society, Kerala Call: Amritesh 68489235X

Question 6. You have lost your wallet in the MKW bus. The area in which the wallet was lost is published an advertisement of more than 50 words for the ‘Lost and Active’ column of the area’s newspaper.

Answer.

Lost & Found I, MS Chaudhary, I lost a brown wallet on bus number 987 driving MKW from Kashipur on 15 August 20XX. The wallet contains a debit card, PAN card, driving license, identity card and cash of twenty thousand. Show concern and return immediately. The finder will be rewarded appropriately. Contact: GS Malhotra, D-23 Saket, Delhi. Phone 983708218X
Advertisement Writing Format Sample

Question 7.  Looking for a matrimonial alliance with a high IT professional based in London and a beautifully educated, cultured and well-guided Punjabi family girl. Give an appropriate advertisement in the newspaper for the ‘matrimonial’ column of a national daily.

Answer.

Bride Wanted Invited for a beautiful, tall and cultured IT professional, aged 21 years, 8 feet tall, as the CEO of the prestigious firm of NRI living in London, an exceptionally beautiful, highly educated and cultured girl from 21 25 and at least 5 feet 4 inches tall. Status Punjabi Family only. Send details and photos. [email protected]

Question 8. You are the head master of a Lakshya Paolo Centre. Write an advertisement of more than 50 words for publication in a newspaper for admission to many different courses in your institute.

Answer.

Educational Lakshya Paolo Centre Institute offers one year diploma courses in computer Science and Computer programming language. Eligibility-qualify 12th exam any recognized board, batches of 15, subdivided into 4 groups for Practical lab /field employment. Superb ability, fee 18000 payable monthly. Last date for online submitting applications 30th April.   Contact: Head Master LPC, ph: 9875856XXX. E-mail: [email protected]

Question 9. Write an advertisement in more than 40 words in the ‘Educational’ column of a newspaper for an institute offering various courses.

Answer.

Educational Get result BDSD, MDF basic English and frequently speaking, personality progress, conference, assembly discussion with publicity, community speaking, Ananya Advanced English classes & Communications, SFD 454, BCA Road, patna.   Email: [email protected]

Question 10. Apart from Ananya Travels Mk 9, Kailash Complex, Maharashtra Consultancy and Replacement Facility offers the lowest air tickets to any destination through the airline. Draft an advertisement for publication in a newspaper; write more than 50 words.

Answer.

Travel and Tours Cheapest Air Tickets and train tickets offered for all airlines and destinations, Dubai, UAE895243, consultancy, Consultancy and Replacement Facility. Visit: Ananya Travels Mk 9, Kailash Complex, Maharashtra Phone : 84845XXXXX

In CBSE Board exams, advertisement writing format is asked almost every year. Adversity is of 4 numbers. The easiest questions of the writing section are that students can easily bring more numbers in it.

Suggest:

Top 10 Most Highest Paying Jobs in India

Top 10 Best Professional Courses After 12th Science

Top 10 professional courses after 12th commerce in India

Conclusion

If the student does not know how to “advertisement writing format for CBSE class 12 examples” then through this article you can teach to write advertisement. The student has any doubts or questions. In understanding or writing the advertisement format are touched by the message in the comment box. I will chase you all over.

2 thoughts on “Best Ways to Advertisement Writing Format for Class 12th”

  1. Pingback: Best Method to Notice Writing Format & Topic for class 12th - Shiksha Board

  2. Pingback: Best Method to Letter Writing Format in English 2020 - Shiksha Board

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *